A kávéművészet kulisszái mögül
Fénysebesen hódít városunkban (is) a világosra pörkölt kávé és az újhullámos kávékultúra!
Lassan másfél éve dolgozunk együtt a méltán híres dán pörkölővel, a The Coffee Collective-vel, akik Európa legnívósabb harmadik hullámos kávézóit és pörkölőjét tudhatják magukénak. (10. születésnapjukról ebben a cikkben számoltunk be.) Ennek örömére, (pont egy hete) pénteken ellátogatott hozzánk csapatukból két oszlopos tag, Callum David Hare és Jacob Lund Vestergaard. Elhozták Dániából tudásukat, szakértelmüket és a „hygge” életérzést. Óriási köszönet a Hygge Budapest szuper csapatának (Szűcs Misi!) a szervezésért! (A We Love Budapest ajánlóját itt találjátok.)
Callum öt éve tagja a TCC csapatának. Baristaként dolgozik a pult mögött, felelős a globális ügyfél-kapcsolattartásért és részt vett termőterület túrán is, hogy megismerkedjen a hosszú távú termelői partnerekkel Kieniben. Szenvedélye a vendégek számára ízletes kávé készítése és a kávé komplex ellátási láncának átláthatósága.
Jacob két évvel ezelőtt igazolt át egy másik dán kávézótól a TCC-hez. Főként a pult mögött tevénykedik, de az újdonsült baristák képzésében is fontos szerepe van. Ha épp nem kávét készít, bárkinek imád beszélni a kávétermelési láncról és a kávéfeldolgozási folyamatokról. Budapesten egy olyan kávékészítő kurzust vezetett le, ahol megosztotta a TCC filozófiáját a „Nordic” filterkávékról.
Ha találkoztál már a „harmadik hullámos kávézó”, vagy a „specialty kávé” fogalmával, ha a kávé szerelmeseinek csapatát erősíted, vagy baristaként veszel részt ebben a csodás művészeti ágban, vagy egyszerűen érdekel a kávé valódi íze, kóstold meg különleges italainkat, vagy látogass meg minket következő rendezvényeink egyikén! Ízelítőnek, ez volt a múlt pénteki workshop programja:
The Coffee Collective: Origin Work & Producers
Hogy néz ki Afrikában egy kávéültetvény?
Milyen hosszú úton és milyen sok munkával jut el a kávé a cserjétől a csészéig?
A termelővel kiépített közvetlen kapcsolatnak köszönhetően, hogyan lehet fejleszteni a farmerek munkáját és a kávéjuk minőségét?
Coffee: Varieties, Process and Terroir
„Mi fán terem a dió", érzed a különbséget?
Milyen ízjegyek jellemzik a latin-amerikai és az afrikai kávékat?
Hol érzed a nyelveden a kávé ízét?
Citrusosan savanykás, vagy mézédes a kávéd?
A következő fotókat Kiss Bálint, a 42bit csapat tagja készítette.
Az előadások után a „hygge” jegyében a következő különleges „kávés söröket” (brew & brew) kóstolhattuk meg, a Mikkeller, a ’The Coffee Collective’ és az Oregon Fruit cégeknek köszönhetően: Ich Bin Berliner Weisse Raspberry & Coffee (könnyed, savanykás búzasör) és Flat White Stout Blueberry (nehéz, krémes, barna sör).
A Hill farmstead Brewery zsinórban negyedjére nyerte el a világ legjobb sörfőzdéje címet a Rate Beer mércéjén. Bónuszként lehetőségünk nyílt kortyolni az ő nedűikből is. Shaun, a főzde feje, 10 éve szoros kapcsolatban van a ’The Coffee Collective’-vel, itt készült az első TCC kávés sör.
Ezek a sörök nagyon ritka alkalmak kapcsán hagyják el a sörházat Vermont-ból (USA), szóval kóstolni különleges és szinte egyszeri lehetőség volt a pénteki rendezvényen. Genealogy of Morals - Imperial Stout + Finca Vista Hermosa kávé Guatemalából, Bourbon hordóban érlelve. Damon - Imperial Stout + Kieni kávé Kenyából, Bourbon hordóban érlelve.